Att döda ett barn- Stig Dagerman Text 2

24 09 2010

Novellen ” Att döda ett barn” är allvetande. Det är någon, kanske gud, som har fullkomlig kontroll över läget, som vet precis vad de känner och tänker och även vad som kommer att hända i framtiden.  

Novellen bygger på en parallell-handling med klipp mellan de olika handlingarna.  Vi får följa två olika berättelser som inom en kort framtid möts. Det är just det mötet man hela tiden väntar på. Tidigt i novellen får man reda på vad som kommer att hända vid detta möte. Som läsare känner man sig fullkomligt maktlös, eftersom man inte kan på något sätt motverka händelsen. Hela tiden, för varje ny mening man läser vet man och påminns ständigt om att den tragiska händelsen närmar sig.

Det är någonting med denna novell, som gör den unik i sin karaktär. Det är miljöbeskrivningen. Många författare väljer att ge en dyster och mörk miljöbeskrivning, när någonting tragiskt är på väg att hända. Detta gör de för att styrka känslan hos läsaren! Men Dagerman har valt att göra det på ett annorlunda sätt. Trots det hemskt tragiska olyckan, har han valt en ljuvlig och vacker sommardag. Jag tror att han har valt att skriva på det här sättet är för att han vill att man ska förstå att en olycka kan hända närsomhelst, oavsett väder!

Dagerman är väldigt sparsam med person-beskrivningarna. Personerna i berättelsen namnges aldrig. de beskrivs istället som, ”manen som ska förlora sitt barn” och ”mannen som ska döda ett barn”. Han beskriver nästan ingenting om personernas utseende, kroppsform, hud, hårfärg eller hur de klär sig. Istället beskriver han vad de känner och tänker på, och detta gör att man som läsare verkligen kan sätta sig in i sammanhanget. Vi får heller inte reda på vilket kön barnet som bli påkört har eller hur gammal han/ hon är.  Varken ålder eller kön är viktigt för handlingen, eftersom detta kan hända precis vem som helst!

Berättelsen utspelar sig under en kort period knappt tio minuter.

Dagerman skriver på ett mycket intressant sätt, ett sätt som jag verkligen gillar. Han skriver rätt enkelt men ändå väldigt proffsigt. Han använder sig av olika uttryck och meningar som fångar läsaren, t.ex. ” det är en lycklig morgon till en ond dag” eller ” ty denna dag skall ett barn dödas i den tredje byn av en lycklig man” Språket är gammaldags, han använder en del ord som ”ty”, ”livstycke” som vi inte använder idag.

Annonser

Åtgärder

Information

One response

20 10 2010
magisterpetri

Mycket bra iakttagelser, inte minst gällande miljöbeskrivningen. Bra!!

H

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: